Η πλούσια και πυκνή βλάστηση που υπάρχει στον πελετιώτικο κάμπο ευνόησε από πολύ νωρίς την ανάπτυξη της μελισσοκομίας στην περιοχή μας, καθώς τα φυτά της περιοχής προσέφεραν το νέκταρ των ανθών τους στις μέλισσες, ώστε αυτές να μπορέσουν να δημιουργήσουν την ξεχωριστή γλυκιά ρευστή ουσία που όλοι γευόμαστε και απολαμβάνουμε.





  • Κρυμμένα στην πυκνή βλάστηση στο βάθος διακρίνονται τα μελίσσια.
Ήδη από την αρχαιότητα το μέλι είχε καταστεί ιδιαίτερα σημαντικό για δύο κυρίως λόγους: για το γεγονός πως διαρκούσε πολύ χωρίς να αλλοιώνεται η σύστασή του και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Στην αρχαία Αίγυπτο οι ιερείς - ιατροί χρησιμοποιούσαν το μέλι κατά κύριο λόγο ως επίθεμα πληγών, καθώς είχαν αφενός αναγνωριστεί οι αντισηπτικές ικανότητές του και αφετέρου βοηθούσε στη δημιουργία ενός φυσικού φράγματος που δεν επέτρεπε στα μικρόβια και τους διάφορους μικροοργανισμούς να εισέλθουν στο εσωτερικό του οργανισμού από την τραυματισμένη περιοχή.Επιπροσθέτως, ο πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης, σύστηνε στους ασθενείς για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών τη χρήση αραιωμένου σε νερό μελιού.

 Η διαδικασία παραγωγής του μελιού έχει τη δική της ιδιαίτερη πορεία. Το νέκταρ των ανθών περιέχει 50 - 90% νερό, 10 - 50% σάκχαρα, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό είναι η σακχαρόζη, ενώ ενυπάρχουν και άλλες ουσίες. Για να μπορέσουν οι μέλισσες να παράξουν μέλι, μειώνουν την υγρασία του νέκταρ σε 14 - 19% και μέσω της χρήσης δύο σακχάρων, της ιμβερτάσης και της οξειδάσης της γλυκόζης, που παράγονται στον πρόλοβο, επιδρούν στα σάκχαρα. Με την επιμέλεια των μελισσών, το μέλι τοποθετείται στις κηρήθρες, οι οποίες σφραγίζονται με ένα λεπτό κάλυμμα, αφού πρώτα γεμίσουν. Οι μέλισσες χρησιμοποιούν το μέλι για τη διατροφή των προνυμφών κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

 

Το είδος του φυτού από το οποίο έχει προέλθει το μέλι, καθορίζει και την ποιότητά του. Η ποιότητα δε του μελιού καθορίζεται από τους εξής παράγοντες: το άρωμα, τη σύσταση, τη γεύση και το χρώμα του. Το μέλι συλλέγεται κατά κύριο λόγο από χειλανθή (όπως είναι το θυμάρι, η λεβάντα και το δεντρολίβανο), τίλιο, πορτοκαλιά, ροβινία, σταυρανθή, πεύκο, ρεικιά και έλατο. Οι χρήσεις του μελιού είναι πάρα πολλές, καθώς από εδώδιμο προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλούς τομείς από τη ζαχαροπλαστική έως τη φαρμακοποιία.
  • Έκθεση πελετιώτικου μελιού κατά τη διάρκεια της Γιορτής Κρασιού.

Μία φυσική διαδικασία που συμβαίνει στο μέλι, όταν αυτό παραμένει σε θερμοκρασία δωματίου ανεπεξέργαστο είναι η κρυστάλλωση. Η ταχύτητα με την οποία πραγματοποιείται η κρυστάλλωση του μελιού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σύστασή του. Η κρυστάλλωση ούτε αλλοιώνει ούτε επηρεάζει τις ιδιότητες του μελιού. Για να επανέλθει στην πρότερη μορφή του, αρκεί να τοποθετηθεί σε βρασμένο νερό, έως ότου ανακτήσει την αρχική του ρευστότητα.

 

 

Οι κάτοικοι των Πελετών έχουν επιδοθεί με μεγάλη φροντίδα και επιμέλεια στην παραγωγή και επεξεργασία μελιού, διαθέτοντας ένα υπέροχο γλυκό και γευστικό αποτέλεσμα στους λάτρεις. Η γλυκάδα του πελετιώτικου μελιού οφείλεται εξ ολοκλήρου στους ανθούς των φυτών του κάμπου, από το οποίο συντίθεται, αγνό χωρίς συντηρητικά.

 

Τέλος, επισκεπτόμενοι τα Πελετά έχετε τη δυνατότητα να γευτείτε και να προμηθευτείτε το πελετιώτικο μέλι από τους παραγωγούς του χωριού μας.