Σε συνέχεια των επιτυχημένων πολιτιστικών του δράσεων, ο Σύλλογος Απανταχού Πελετιωτών «Οι Άγιοι Απόστολοι» και η ΔΗΚΕΝΚ σας προσκαλούν στην 4η Γιορτή Κρασιού που θα διεξαχθεί την Παρασκευή 12 Αυγούστου και ώρα 22:00 στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Στην καρδιά του Αυγούστου, η εορτή προς τιμήν του τοπικού προϊόντος του χωριού μας έρχεται σε μία περίοδο χαλάρωσης και ανάπαυσης από τις έγνοιες και τις δυσκολίες της καθημερινότητες, στρέφοντας και θυμίζοντάς μας τα απλά παραδοσιακά γλέντια του παρελθόντος, στα οποία η σκληρή πραγματικότητα παραμεριζόταν, δίνοντας τη θέση της σε στιγμές χαράς και διασκέδασης μαζί οικεία πρόσωπα, συγγενείς και φίλους.

Έτσι, το γραφικό ορεινό χωριό των Πελετών στολίζεται για να υποδεχθεί τους επισκέπτες του με πρόταγμα τον περιώνυμο πελετιώτικο οίνο που ξεχωρίζει χάρη στην ιδιαίτερη ποικιλία σταφυλιών του, σε μία μουσικοχορευτική βραδιά που σφραγίζεται από την αγάπη και το μεράκι των παραγωγών του χωριού μας, οι οποίοι και προσφέρουν αφιλοκερδώς το κρασί τους.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να αφεθούν στους μουσικούς σκοπούς της παραδοσιακής ορχήστρας της Ιωάννας Λεγάκη σε ένα ταξίδι στη μουσική παράδοση των Κυκλάδων με ευχάριστα διαλείμματα δημοτικής μουσικής, σε ένα συνδυασμό που θα δημιουργήσει ένα μεγάλο χορευτικό κύκλο κρατώντας μας συντροφιά έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Επίσης, φέτος για πρώτη φορά ο Σύλλογος εντάσσει στη Γιορτή και το λαϊκό πρόγραμμα, με έναν από τους αντιπροσωπευτικότερους καλλιτέχνες του είδους, το Στάθη Αγγελόπουλο, ο οποίος θα ερμηνεύσει με μοναδικό τρόπο παλαιότερες και σύγχρονες λαϊκές επιτυχίες.

 

Τέλος, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, ο Σύλλογος θα προσφέρει άφθονο πελετιώτικο κρασί δωρεάν καθ' όλη τη διάρκεια της βραδιάς. Η τιμή εισόδου έχει οριστεί στα 5 ευρώ για την κάλυψη των εξόδων του Συλλόγου. Καλή αντάμωση!!!

Ο Σύλλογος Απανταχού Πελετιωτών «Οι Άγιοι Απόστολοι» στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δράσεων διοργανώνει ομιλία με θέμα: Η Ιστορία του Συλλόγου Δημομαριωτών Αμερικής «Αθηνά» την Τρίτη 16 Αυγούστου και ώρα 19:00 στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού Αγίων Αποστόλων.

Ο ομογενειακός Σύλλογος «Αθηνά» συστάθηκε το 1909 στη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής από καταγόμενους των Κοινοτήτων του τέως Δήμου Μαριού (Αμυγδαλιά, Κουνουπιά, Μαρί, Πελετά, Πηγάδι, Πούλιθρα, Πυργούδι και Χούνη) και αποτελεί το παλαιότερο εν δράσει ελληνικό Σωματείο στην περιοχή. Εκτός από τη διατήρηση των φιλικών σχέσεων μεταξύ των μεταναστευσάντων, ο Σύλλογος επιτέλεσε ένα ευρύ κοινωφελές έργο, τα αποτελέσματα του οποίου είναι ακόμη ορατά έως τις ημέρες μας περιλαμβάνοντας την κατασκευή διδακτηρίων, τη βελτίωση του οδικού δικτύου και την εν γένει χρηματοδότηση έργων υποδομής στις Κοινότητες του τέως Δήμου Μαριού. Η ομιλία έχει ως στόχο τη γνωριμία όλων των κατοίκων των Κοινοτήτων τέως Δήμου Μαριού με το ιστορικό Σωματείο που στην εκατονταετή και πλέον παρουσία του έχει να επιδείξει ένα πλούσιο και αξιόλογο έργο που συνέβαλε τα μέγιστα στην καλυτέρευση και βελτίωση της ζωής των κατοίκων των χωριών μας. Καθ' όλη τη διάρκεια της ομιλίας θα προβάλλεται σπάνιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό του.

 

Τέλος, μετά το πέρας της ομιλίας, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Ο τόπος μου: από το τότε... στο τώρα» που επιμελήθηκαν οι μαθητές και η δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Πελετών κα. Κωνσταντίνα Καθαροπούλου. Με τη βοήθεια της δασκάλας τους, οι μαθητές του χωριού επισκέφθηκαν επαγγελματίες της περιοχής, οι οποίοι παρά τη φθορά του χρόνου, συνεχίζουν να ασχολούνται με μεράκι και αγάπη σε εργασίες που η σύγχρονη τεχνολογία τείνει να περιορίσει. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Απανταχού Πελετιωτιών «Οι Άγιοι Απόστολοι» προσκαλεί όλα τους κατοίκους, τα μέλη και τους φίλους του στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 10:30 π.μ. στο καφενείο «Ζέρβας» στην κεντρική πλατεία Πελετών. Κατά τη διάρκεια κοπής της πίτας, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν νέα, να χαρούν και να διασκεδάσουν συνοδεία αναψυκτικών και καφέδων που θα προσφέρονται δωρεάν, ενώ θα ακολουθήσει η καθιερωμένη κλήρωση δώρων. 

Ο Σύλλογος Απανταχού Πελετιωτών «Οι Άγιοι Απόστολοι» προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 13:00 στην παραδοσιακή ταβέρνα «Το Καρτούτσο» (Φαέθωνος & Χαρίτων 27 Παλαιό Φάληρο, Αμφιθέα), έπειτα από επιθυμία που εκφράστηκε από την πλειοψηφία των περισσοτέρων παρευρισκομένων, οι οποίοι είχαν αποκομίσει τις καλύτερες εντυπώσεις από την περσινή συνάντηση και εξυπηρέτηση.

 

Η τιμή της πρόσκλησης ανέρχεται στα 15 ευρώ για το πλήρες γεύμα και στα 10 ευρώ για το παιδικό γεύμα. Συγχρόνως, στην ταβέρνα θα υπάρχει ζωντανή μουσική, η οποία θα συνοδεύσει τους παρόντες κατά τη διάρκεια του γεύματος, ενώ στη συνέχεια θα υπάρχει η δυνατότητα όλες και όλοι να χορέψουμε και να διασκεδάσουμε με παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια από την Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες. Τέλος, όπως κάθε χρονιά, θα ακολουθήσει κλήρωση με πλούσια δώρα!

 

Σας περιμένουμε με τους φίλους, τους γνωστούς και την παρέα σας να γευματίσουμε και να περάσουμε καλά υποδεχόμενοι με χαμόγελο και θετική διάθεση το νέο έτος. Καλή Χρονιά σε όλες και όλους!!!

 

Υ.Γ. Θερμή παράκληση, προς διευκόλυνση του Συλλόγου, για την παρουσία σας στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην Αθήνα να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο του Σωματείου: 6909873838.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Απανταχού Πελετιωτών «Οι Άγιοι Απόστολοι» βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει στους κατοίκους, τα μέλη και τους φίλους του την έκδοση και κυκλοφορία των νέων ημερολογίων για το έτος 2016.

 

Το φετινό ημερολόγιο διαφέρει σημαντικά από τα προηγούμενα, καθώς μέσα από ιστορικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες και αποσπάσματα δημοσιεύσεων της εφημερίδας «Κυνουρία» πραγματοποιούμε ένα ταξίδι στο χρόνο για να γνωρίσουμε σημαντικές στιγμές του χωριού μας κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα. Ασπρόμαυρες φωτογραφίες μας συνδέουν με το παρελθόν γεμίζοντας συγκίνηση και νοσταλγία πολλούς από εμάς, καθώς βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας να αναβιώνει το παρελθόν της ιδιαίτερης πατρίδας μας.

 

 

Η κατασκευή του Δημοτικού Σχολείου, ο παλαιός ναός των Αγίων Αποστόλων, η οικοδόμηση του νέου περίλαμπρου ναού, η άφιξη του πρώτου λεωφορείου που συνέδεσε τα Πελετά με το Λεωνίδιο, η δυσχερής κατασκευή του οδικού δικτύου για τη σύνδεση του χωριού με τη Λακωνία και το Λεωνίδιο και τέλος σημαίνουσες προσωπικότητες της πελετιώτικης ομογένειας, αποτελούν κάποιες από τις σημαντικότερες φωτογραφίες που έχει τη δυνατότητα να δει κανείς ξεφυλλίζοντας το νέο ημερολόγιο.

 

Τέλος, το νέο ημερολόγιο παραχωρείται με μία ευγενική δωρεά προς το Σύλλογο ύψους 5 ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων. Όσοι ενδιαφέρονται να το αποκτήσουν μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο του Συλλόγου: 6909873838 για την Αθήνα, ενώ στα Πελετά το ημερολόγιο θα βρίσκεται, από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, στον ιερό ναό των Αγίων Αποστόλων, απ' όπου και οι κάτοικοι θα μπορούν να το προμηθευτούν.