Τόσο στις εύκολες όσο και στις δύσκολες περιόδους, οι άνθρωποι προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα αναγκαία για το βιοπορισμό τους εκμεταλλευόμενοι όσα η γη τους προσφέρει. Το εύφορο οροπέδιο των Πελετών, παρά τις επιμέρους δυσκολίες άρδευσής του, προσέφερε και εξακολουθεί να προσφέρει έως τις ημέρες μας πολύτιμες πρώτες ύλες στους κατοίκους του χωριού, αποτελώντας συνάμα μια πρώτης τάξεως πηγή τροφής για την κτηνοτροφία. Κηπευτικά, λαχανικά, φρούτα και πολλά άλλα τρόφιμα στήριξαν και στηρίζουν την πελετιώτικη διατροφή για δύο αιώνες.

 

Έτσι, από τα εμπορεύσιμα τοπικά προϊόντα του χωριού ξεχωρίζουν δύο: το πελετιώτικο κρασί και το μέλι. Αρχικά, το πελετιώτικο κρασί χάρη στην ξεχωριστή και ιδιαίτερη ποικιλία σταφυλιών που φύονται στον εύφορο κάμπο του χωριού ήταν περίφημο και ξακουστό στα γειτονικά χωριά και την ευρύτερη περιοχή, αποτελώντας το απαραίτητο συνοδευτικό του οικογενειακού τραπεζιού, αλλά και των επίσημων εορτών προς τιμήν των Αγίων που κάθε φορά εόρταζαν. Όσον αφορά το μέλι, η πλούσια και πυκνή βλάστηση από την οποία περιτριγυρίζεται το χωριό ευνοεί την ανάπτυξη της μελισσοκομίας, καθώς από τους πλούσιους ανθούς των φυτών οι μέλισσες δημιουργούν εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης μέλι με θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για μια υγιεινή διατροφή.