Στην κεντρική πλατεία των Πελετών υψώνεται περήφανα ένα από τα παλαιότερα αρχοντικά του χωριού, ο ξενώνας «Ζάβαλη». Κτισμένο στις αρχές του 20ου αιώνα, το 1902, το παλαιό αρχοντικό αποτελεί ένα τυπικό δείγμα της πελετιώτικης αρχιτεκτονικής, καθώς οι ξακουστοί Πελετιώτες τεχνίτες, μαέστροι στο χειρισμό της πέτρας, δημιούργησαν ένα απαράμιλλης ομορφιάς ψηλοτάβανο αρχοντικό το οποίο μπορεί κανείς να θαυμάσει στην είσοδο του χωριού.

 

  • Ξενώνας «Ζάβαλη».
Ανακαινισμένο, το αρχοντικό διαθέτοντας πέντε κλίνες εξυπηρετεί τις ανάγκες των επισκεπτών του χωριού. Ιδανικό καταφύγιο για όσους επιθυμούν να απολαύσουν μία διανυκτέρευση στο χωριό των Πελετών και να ξεκουραστούν εκμεταλλευόμενοι τη δροσιά του καλοκαιριού ή τη ζέστη του τζακιού το χειμώνα. Σε ένα περιβάλλον πλήρως εναρμονισμένο με το φυσικό τοπίο, τα δωμάτια άνετα, ευάερα και ευήλια, προσεγμένα σε κάθε τους λεπτομέρεια, συνδυάζουν αριστοτεχνικά το ξύλο με την πέτρα δημιουργώντας ένα ευχάριστο οπτικό θέαμα.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται το διαδικτυακό ιστότοπο του ξενώνα πατώντας εδώ

Η δραστηριοποίηση δύο καταστημάτων ψιλικών ειδών στα Πελετά βοηθά σημαντικά στην αυτονομία του χωριού, καθώς οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες του έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν τα απαραίτητα αγαθά για το σπίτι, δίχως να χρειάζεται να πραγματοποιούν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις στους μεγάλους δήμους της περιοχής. Έτσι, το κατάστημα της μπάρμπα - Νίκου και του Τάκη θα εξυπηρετούσαν πλήρως τις ανάγκες και των πιο απαιτητικών.

 

Κατάστημα Ψιλικών Νίκου Μάγγα

  • Παντοπωλείο - Είδη Άρτου: Μάγγας Παναγιώτης.

Το κατάστημα ψιλικών του Νίκου Μάγγα βρίσκεται στην κεντρική αγορά του χωριού και αποτελεί ένα από τα πιο παλιά καταστήματά του, προσφέροντας ένα απαραίτητο στήριγμα στους μόνιμους κατοίκους ιδιαίτερα τη δύσκολη περίοδο του χειμώνα. Στα ράφια του μαγαζιού ο καταναλωτής μπορεί να βρει κάθε είδος πρώτης ανάγκης για το σπιτικό του ή το ενοικιαζόμενο δωμάτιο, που διαμένει. Σε περίπτωση που χρειαστεί, η θεια - Πιπή είναι πάντα πρόθυμη και φιλική να εξυπηρετήσει και να διευκολύνει τους πελάτες της.

 

 

  Κατάστημα Ψιλικών Παναγιώτη Μάγγα

Το κατάστημα του Τάκη Μάγγα, γνωστό περισσότερο με την ονομασία «Φιρφιτσάλης», αποτελεί το νεότερο παντοπωλείο που άνοιξε στην κεντρική αγορά του χωριού. Το κατάστημα μπορεί να εξυπηρετήσει πολύ κόσμο, διαθέτοντας πληρότητα σε πολλά είδη πρώτης ανάγκης. Προσεγμένο και περιποιημένο το νεοσύστατο μαγαζί λειτουργεί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Προσηνής και εύθυμος, ο Τάκης βρίσκεται πάντοτε στη διάθεση των πελατών του να βοηθήσει και να κατατοπίσει τους περαστικούς που ζητούν πληροφορίες για το χωριό.
  • Κατάστημα Ψιλικών: Μάγγας Νικόλαος.

Βρισκόμενα επί του επαρχιακού δικτύου που συνέδεε τα ορεινά χωριά της Αρκαδίας με τα αντίστοιχα της Λακωνίας, στα Πελετά σημειωνόταν αξιόλογη εμπορική κίνηση από αγωγιάτες και εμπόρους. Το γεγονός αυτό συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη ταβερνών, στις οποίες οι περαστικοί αλλά και οι επισκέπτες θα μπορούσαν να ξαποστάσουν για λίγο δοκιμάζοντας γευστικά πιάτα και κρασί, απαραίτητα για να συνεχίσουν το ταξίδι προς τον προορισμό τους. Στις μέρες μας στο χωριό μας δραστηριοποιούνται τρία καταστήματα εστίασης, με εξαίσιους ψήστες που ετοιμάζουν πεντανόστιμα πιάτα της ώρας.

 

Ταβέρνα «Έντεχνον»

  • Καφέ - Ψησταριά «Έντεχνον».
Στην ταβέρνα (καφέ - ψησταριά) «Έντεχνον» του Αποστόλη Μάγγα, στην πλατεία των Πελετών θα βρείτε νόστιμα κρεατικά και όλα της ώρας με μαεστρία και μεράκι σερβιρισμένα στον όμορφο εσωτερικό κι εξωτερικό χώρο του. Λειτουργεί από το πρωί για καφέ, ενώ από το μεσημέρι σας περιμένει με ιδιαίτερα πιάτα σε έναν πολύ όμορφο χώρο. Ο Αποστόλης δημιουργεί για εσάς μοναδικά πιάτα σε συνδυασμό πάντα με το καλό κρασί. Τις καλοκαιρινές νύχτες λειτουργεί και το μπαρ του όπου μπορείτε να απολαύσετε το ποτό σας στην δροσιά των Πελετών.

 

Ταβέρνα «Το Πέτρινο»

Η ταβέρνα «Το Πετρινό» είναι περισσότερο γνωστή στους ντόπιους με την επωνυμία «Σάμπας». H ταβέρνα του Νίκου είναι μία οικογενειακή ταβέρνα με πανέμορφη αυλή. Η ποιότητα και η παράδοση στην ελληνική κουζίνα, είναι εκείνα τα στοιχεία που την έχουν κάνει αποδεκτή στους πιστούς επισκέπτες της εδώ και χρόνια. Στον μαγευτικό κήπο τις καλοκαιρινές ημέρες με δροσιά, και στη ζεστή ευρύχωρη σάλα το χειμώνα με παραδοσιακό τζάκι, έχετε τη δυνατότητα να γευτείτε πολλούς μεζέδες και ψητά κρεατικά συντροφιά με το πελετιώτικο κρασί.
  • Ταβέρνα «Το Πέτρινο».

 

Ταβέρνα «Ο Πέτρος»

  • Ταβέρνα - Ψησταριά «Ο Πέτρος».
H παραδοσιακή ταβέρνα - ψησταριά «Ο Πέτρος» βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του γραφικού χωριού μας. Τα ψητά της ώρας, οι σούβλες και τα νόστιμα ντόπια κρεατικά σε συνδυασμό με το εξαιρετικό τσίπουρο και το παραδοσιακό κρασί των Πελετών θα τραβήξουν το βλέμμα σας. Η Στην ταβέρνα του Πέτρου θα βρείτε ζεστασιά ιδίως τις κρύες μέρες του χειμώνα δίπλα στο παραδοσιακό τζάκι, και δροσιά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού στον εξωτερικό χώρο κάτω από το σφεντάμι, το επιβλητικό δέντρο της πλατείας του χωριού.

 

Πέραν των παραδοσιακών καταστημάτων, στα Πελετά λειτουργούν και σύγχρονα καλύπτοντας τις ανάγκες και τις επιθυμίες των νέων ανθρώπων για διασκέδαση. Έτσι, δίπλα στην κεντρική πλατεία του χωριού λειτουργεί το μπαρ «Χάνι». Λειτουργώντας τις βραδινές ώρες, το «Χάνι» προσφέρει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του να απολαύσουν ένα δροσερό παγωτό ή το ποτό τους επί της κεντρικής πλατείας του χωριού, ενώ μετά τις δώδεκα, οι πιο ζωηροί μπορούν να χορέψουν στους ρυθμούς της σύγχρονης ελληνικής και ξένης μουσικής, ιδιαίτερα τις βραδιές των πανηγυριών.

 

  • Μπαρ «Το Χάνι».

Ο όμορφος χώρος του μπαρ δένεται άριστα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του τόπου μας. Ακόμη και τις πιο ζεστές βραδιές του καλοκαιριού εδώ υπάρχει δροσιά. Αυτά που έκαναν αυτό το μικρό μπαρ τόσο επιτυχημένο είναι η φιλική ανεπιτήδευτη εξυπηρέτηση και το περιβάλλον, η προσοχή στις τιμές και -φυσικά- η ενδιαφέρουσα μουσική.

Τα καφενεία τα παλαιότερα χρόνια αποτελούσαν σημεία συνάντησης των κατοίκων του χωριού, όπου γλεντούσαν, τραγουδούσαν, συζητούσαν και ενίοτε διαφωνούσαν για πολιτικά ή αθλητικά ζητήματα. Κεντρικά σημεία του χωριού, εκεί που τις παλαιότερες εποχές μόνο οι άντρες είχαν δικαίωμα να παρευρεθούν, ενώ οι γυναίκες μπορούσαν να παρακαθίσουν πάντοτε συνοδευόμενες. Τα καφενεία αποτελούσαν κινητήριο μοχλό για τη ζωή των τοπικών κοινωνιών. Στα Πελετά έως τις μέρες μας λειτουργούν δύο καφενεία, τα οποία υποδέχονται επισκέπτες και μόνιμους κατοίκους βοηθώντας τους να ξαποστάσουν, να χαλαρώσουν και να ξεκουραστούν.

Καφενείο «Ζέρβας»

  • Παντοπωλείον «Ο Ζέρβας».
Στην κεντρική αγορά του χωριού δεσπόζει το παραδοσιακό καφενείο «Ζέρβας». Οι λάτρεις του ελληνικού καφέ μπορούν να γευτούν ένα φλιτζάνι φτιαγμένο και περιποιημένο από τα χέρια της θεια - Κατερίνας. Το παλιό αυτό καφενείο είναι σύμβολο μιας εποχής ολόκληρης που έχει φύγει ανεπιστρεπτί. Χώρος συναθροίσεων και συζητήσεων πολιτικών ζητημάτων, το καφενείο μας ταξιδεύει στα Πελετά των μέσων του 20ου αιώνα, τότε που όλες οι συναναστροφές των αντρών γίνονταν στα καφενεία. Στον πλαϊνό τοίχο του καφενείου υπάρχουν είδη πρώτης ανάγκης λειτουργώντας παράλληλα ως παντοπωλείο. Τέλος, κατά τη διάρκεια των πανηγυρικών εκδηλώσεων του χωριού το καφενείο λειτουργεί και σαν ταβέρνα, δίνοντας στους θαμώνες του τη δυνατότητα να απολαύσουν τα σφαχτά του Τάκη.

 

Καφενείο «Μαδάρα» 

Δίπλα στο παραδοσιακό καφενείο «Ζέρβας», στην κεντρική αγορά του χωριού λειτουργεί και το έτερο καφενείο του χωριού «Μαδάρα». Έχοντας πάρει το όνομά του από την ψηλότερη κορυφή του Πάρνωνα πάνω από το οροπέδιο των Πελετών, το παραδοσιακό οινοκρεωπωλείο, της θεια – Μαριγούλας μας παραπέμπει στην εποχή των παιδικών μας χρόνων, όταν οι άντρες του χωριού πριν γευματίσουν στο σπίτι τους το μεσημέρι έκαναν μία στάση για να δοκιμάσουν έναν μεζέ συνοδευμένο πάντοτε με το απαραίτητο νέκταρ, το πελετιώτικο κρασί. Οι επισκέπτες του μαγαζιού έχουν και εδώ τη δυνατότητα να γευτούν έναν πρώτης τάξης ελληνικό καφέ και να καθίσουν στους παραδοσιακούς πάγκους και τα τραπέζια του μαγαζιού, αφημένοι στις εικόνες μιας αλλοτινής, μα όχι ολότελα ξεχασμένης εποχής.
  • Οινοκρεοπωλείον «Η Μαδάρα».