Τα Πελετά κατά τη θερινή περίοδο έχουν το προνόμιο να συνδυάζουν το δροσερό κλίμα του βουνού, βρισκόμενα σε υψόμετρο 660 μέτρων, με την πρόσβαση σε γραφικές ακρογιαλιές δίνοντας την ευκαιρία σε όσους το επιθυμούν να πραγματοποιήσουν εκεί τις βουτιές τους. Το αεράκι που πνέει στο χωριό διατηρεί το κλίμα σε πολύ καλά επίπεδα παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται, ενώ εάν βρεθείτε σε μια πετρόκτιστη καμάρα, μη διστάσετε να απολαύσετε τη δροσιά που θα σας προσφέρει. Επίσης, χάρη στη γεωγραφική τους θέση, τα Πελετά ισαπέχουν από τις δύο τελευταίες παραλίες του νομού Αρκαδίας, με τους επισκέπτες να δύνανται να επιλέξουν μεταξύ, της παραλίας των Πουλίθρων και της παραλίας στον όρμο του Φωκιανού. 

 


  • Πανοραμική θέα από τον Οικισμό του Τσούμου προς την παραλία των Πουλίθρων.
Τα Πούλιθρα αποτελούν το τελευταίο παραθαλάσσιο χωριό του νομού Αρκαδίας, καθώς ο επισκέπτης στη συνέχεια ακολουθεί τον ανηφορικό δρόμο προς τις βουνοκορφές του Πάρνωνα και τα ορεινά χωριά του. Η βοτσαλωτή παραλία με τα κρυστάλλινα νερά που καθρεφτίζουν τον ουρανό αποτελεί καταφύγιο δροσιάς κατά τους θερινούς μήνες που ο υδράργυρος ανεβαίνει σε υψηλά επίπεδα. Τα μαγαζιά που απλώνονται στην ακτογραμμή εξυπηρετούν τους μόνιμους αλλά και τους πρόσκαιρους θαμώνες τους προσφέροντάς τους αναψυκτικά, καφέ και φαγητό. Λαμβάνοντας κατευθυντήριες οδηγίες από τους κατοίκους των Πουλίθρων, οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν δίπλα από το λιμάνι του χωριού τον μικρό όρμο του Αγίου Γεωργίου, στην τοποθεσία των αποθηκών. Η ηρεμία του χώρου σε συνδυασμό με τη γραφική ακτή που ξεκινά σχεδόν εκεί που τελειώνουν τα δέντρα με ένα μικρό βοτσαλωτό διάδρομο να τα χωρίζει, καθιστούν το μέρος ιδιαίτερα ξεχωριστό και όμορφο.

 

Ο όρμος του Φωκιανού απλώνεται στα μάτια των επισκεπτών του, αφού πρώτα αυτοί διέλθουν από τα παραδοσιακά χωριά της Αμυγδαλιάς και του Πηγαδίου. Πρόκειται για μία επίσης όμορφη βοτσαλωτή παραλία, την τελευταία του νομού Αρκαδίας, αποτελώντας καταφύγιο για μικρά και μεγάλα ιστιοπλοϊκά που εισέρχονται στα ανοικτά του κόλπου, αφήνοντας τους φιλοξενούμενους να απολαύσουν μία ήρεμη και χαλαρωτική βουτιά. Πλεονέκτημα της συγκεκριμένης παραλίας είναι το γεγονός πως ανεξαρτήτως καιρού, το μεγάλο βάθος του κόλπου δεν ευνοεί την ανάπτυξη ψηλών κυμάτων, αποτελώντας ιδανική λύση για οικογένειες με μικρά παιδιά. Σταδιακά, με την ανάπτυξη του τουρισμού ο οικισμός του Φωκιανού γνωρίζει μία οικοδομική άνθηση, ενώ οι δύο ταβέρνες που λειτουργούν προσφέρουν θαλασσινούς μεζέδες σε όσους το επιθυμούν. 
  • Η βοτσαλωτή παραλία του Φωκιανού.

 

Η γεωγραφική τοποθεσία των Πελετών και η πλούσια πανίδα της περιοχής προσελκύει πλήθος κυνηγών κατά την διάρκεια της κυνηγητικής περιόδου, η διάρκεια και τα χρονικά όρια της οποίας ρυθμίζονται κάθε έτος με υπουργική απόφαση.

 

  • Τμήμα της διαδρομής προς τη βουνοκορφή της Μαδάρας, που προσφέρει αρκετές ευκαιρίες για την εξεύρεση θηράματος.
Με την έναρξη της περιόδου ντόπιοι κυνηγοί αλλά και επισκέπτες επιδίδονται στο κυνήγι λαγών, αγριογούρουνων αλλά και πτηνών (κυρίως μπεκατσών, περδίκων και τσιχλών), ανάλογα με τη στόχευση που θέτει ο καθένας. Τα ορεινά περάσματα, η άγρια βλάστηση σε συνδυασμό με το φυσικό χαρακτήρα του τοπίου των βουνοπλαγιών, που σε πολύ μεγάλο βαθμό παραμένει άθιχτος από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, συνιστούν έναν περικαλλή χώρο σπάνιας φυσικής ομορφιάς.    

 

Η φροντίδα και η επιμέλεια που δείχνουν οι κάτοικοι, έχει βοηθήσει σημαντικά στη διατήρηση της πανίδας της περιοχής πάντοτε με σεβασμό και τήρηση της κείμενης νομοθεσίας που ορίζει πως και πότε θα πρέπει να διεξάγεται το κυνήγι.   

Η σχετικά επίπεδη επιφάνεια του χωριού με τις ελάχιστες ανηφόρες και κατηφόρες προσφέρει στους λάτρεις των δρομικών αποστάσεων μία πρώτης τάξης ευκαιρία να αθληθούν τόσο σε ομαλή όσο και σε ανώμαλη επιφάνεια δοκιμάζοντας τις αντοχές τους. Το κλίμα του χωριού και η θερμοκρασία που αναπτύσσεται επιτρέπουν στους δρομείς να τρέξουν είτε τις πρώτες πρωινές ώρες είτε τις απογευματινές απολαμβάνοντας διαδρομές στην αυγή ή τη δύση του Ηλίου.

 

  • Πεζοπορία ανάμεσα σε πελετιώτικες οικίες που ανθίστανται στη φθορά του χρόνου.
Οι δρομικές αυτές διαδρομές μπορούν κάλλιστα να συνδυαστούν με μία επίσκεψη στην κοντινή κοινότητα της Αμυγδαλιάς, η οποία βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων από τα Πελετά, ενώ οι λάτρεις των μεγάλων αποστάσεων έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν μία πιο μακρινή διαδρομή επισκεπτόμενοι την κοινότητα Χούνης που βρίσκεται σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από το χωριό. Ακόμη, μία ξεχωριστή και ολοκληρωμένη διαδρομή μπορεί να αποτελέσει η επίσκεψη στις γειτονιές του χωριού, οι οποίες απλώνονται γεωγραφικά στο οροπέδιο των παρυφών του Πάρνωνα.

 

 

Οι λάτρεις των περιπατητικών διαδρομών έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν σε πιο χαλαρούς ρυθμούς επισκέψεις στα μικρά εκκλησάκια που απλώνονται διάσπαρτα στα όρια της κοινότητας των Πελετών και να συνδυάσουν τη διαδρομή τους με ένα μικρό προσκύνημα και το άναμμα ενός κεριού προς τιμήν του εκάστοτε Αγίου. Επιπροσθέτως, σε συνεννόηση με κάποιον άνθρωπο του χωριού, όσοι το επιθυμούν, μπορούν να πραγματοποιήσουν περίπατο ξεκινώντας από τα Πελετά καταλήγοντας στην εκκλησία της Παναγίας της Πηλιουργιώτισσας, στη θέση Πήλιουρα, στις παρυφές της Μαδάρας, αφού πρώτα περιπλανηθούν στην άγρια φύση της περιοχής ακολουθώντας το μονοπάτι που οδηγεί εκεί σε μια διαδρομή που διαρκεί περίπου δύο ώρες.
  • Περίπατος ανάμεσα στην πλούσια βλάστηση εντός και εκτός των Πελετών.

 

Το οροπέδιο στις παρυφές της Μαδάρας, στο οποίο απλώνονται τα Πελετά, προσφέρει τη δυνατότητα στους λάτρεις του ποδηλάτου να γνωρίσουν το χωριό μέσα από μία πλειάδα διαδρομών. Ασφάλτινοι, τσιμεντένιοι και χωμάτινοι δρόμοι εναλλάσσονται σε ένα ειδυλλιακό τοπίο το οποίο αποκαλύπτεται στα μάτια του αναβάτη.

 

  • Χωμάτινος δρομος που διασχίζει πελετιώτικες οικίες, ιδανικός για ποδηλασία.
Η πληθώρα των διαφορετικών διαδρομών που μπορεί κάποιος να επιλέξει θα τον οδηγήσουν στη γνωριμία του με το χώρο του χωριού μας. Λιθόκτιστες οικίες, κατοικημένες και μισογκρεμισμένες, αντιστέκονται στη φθορά του χρόνου μαρτυρώντας την παρουσία των κατοίκων τόσο στο σήμερα όσο και στο χθες. Κλεφτές ματιές πάνω από τους υψωμένους μαντρότοιχους των οικιών, πίσω από τους οποίους υψώνονται περήφανα αειθαλή και φυλλοβόλα δέντρα μαρτυρούν τα φυτά που φύονται και αναπτύσσονται στις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

 

Ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι βόλτες στα αμπέλια που αναδύουν ευχάριστες μυρωδιές αποτελούν τον προπομπό του επερχόμενου τρύγου και της αποκομιδής του μούστου που θα αποτεθεί στα βαρέλια που θα γεμίσουν για να προετοιμαστεί το πελετιώτικο κρασί της επερχόμενης χρονιάς. Ακόμη, όμως, και οι πιο απαιτητικοί ποδηλάτες θα εντυπωσιαστούν από τις διαδρομές που οδηγούν στο πετρόχτιστο ανεμόμυλο και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, απ' όπου, όταν φθάσουν, θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν την πανοραμική θέα του οροπεδίου που θα απλώνεται μπροστά στα μάτια τους.
  • Απαιτητική διαδρομή σε χωμάτινη επιφάνεια για τους λάτρεις του ποδηλάτου.

 

 

Τέλος, η πετρόχτιστη βρύση στην πλατεία του χωριού αποτελεί το σημείο εκκίνησης αλλά και τερματισμού προσφέροντας το δροσερό της νερό σε κάθε ποδηλάτη.

Η γεωμορφολογία της περιοχής προσφέρει δυνατότητες εκμετάλλευσης αλλά και άθλησης τόσο για τους κατοίκους του χωριού όσο και για τους επισκέπτες του. Δραστηριότητες, όπως η ποδηλασία, οι δρομικές αποστάσεις και το κυνήγι βοηθούν τους κατοίκους αλλά και του επισκέπτες να γεμίσουν τον καθημερινό ελεύθερό τους χρόνο αθλούμενοι τροφοδοτώντας τους παράλληλα με πλούσιες παραστάσεις. Η εναλλαγή διαδρομών περιλαμβάνει βόλτες ανάμεσα σε γεωργικά κτήματα και σε αμπέλια, όπως και στις λιθόκτιστες οικίες του χωριού δίνοντας στους λάτρεις του είδους τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τη φυσιογνωμία του χωριού και να απολαύσουν την πλούσια βλάστηση. Τέλος, οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, προσφέρουν μίας πρώτης τάξης ευκαιρία για μια δροσερή βουτιά στις κοντινές παραλίες.