Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Απανταχού Πελετιωτών «Οι Άγιοι Απόστολοι» και στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων του Συλλόγου από το καλοκαίρι του 2013 και εξής κάθε χρόνο το μήνα Αύγουστο το διάστημα μεταξύ της Μεταμόρφωσεως του Σωτήρος (6 Αυγούστου) και της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αυγούστου) πραγματοποιείται η ετήσια Γιορτή Κρασιού με σκοπό την ανάδειξη και προβολή του κατεξοχήν προϊόντος του χωριού, του περίφημου στην περιοχή πελετιώτικου κρασιού.

 

  • Πανοραμική θέα από το καμπαναριό της εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων στη Γιορτή Κρασιού 2013.
Η διοργάνωση της Γιορτής Κρασιού πραγματοποιείται με τη συμμετοχή τοπικών φορέων και παραγωγών, σε μια προσπάθεια να τιμηθεί το πελετιώτικο κρασί που απετέλεσε και αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων των μόνιμων κατοίκων του χωριού για περισσότερο από έναν αιώνα. Το ιδιαίτερο κλίμα του χωριού μας, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 660 μέτρων, και η ξεχωριστή ποικιλία σταφυλιών προσδίδουν στο κρασί μία ιδιαίτερη γεύση, η οποία κερδίζει και τους πιο απαιτητικούς οινογνώστες.

 

Κάτοικοι των γειτονικών χωριών του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, των παρακείμενων χωριών του νομού Λακωνίας καθώς και πλήθος επισκεπτών κατά την τουριστική περίοδο του Αυγούστου συρρέουν στο χωριό για να παρευρεθούν στη Γιορτή Κρασιού και να γευθούν το πελετιώτικο κοκκινέλι. 
  • Το χορευτικό συγκρότημα της Δημοτικής Ενότητας Λεωνιδίου αναμεμειγμένο με τον κόσμο κατά τη διάρκεια της Γιορτής Κρασιού 2014.

 

  • Στιγμιότυπο από τη γιορτινή ατμόσφαιρα της Γιορτής Κρασιού 2015.
Μία σειρά πολιτιστικών φαινομένων, δράσεων και δρώμενων λαμπρύνουν την εκδήλωση προσθέτοντάς της έναν ιδιαίτερο και ξεχωριστό χαρακτήρα. Βεγγαλικά που φωτίζουν τον αυγουστιάτικο ουρανό, θεατρικές αναπαραστάσεις και το χορευτικό συγκρότημα του δήμου Νότιας Κυνουρίας μαγεύουν του θεατές. Κάθε χρόνο παραδοσιακά μουσικά σχήματα ερμηνεύουν γνωστά και αγαπημένα σε όλους παραδοσιακά τραγούδια από κάθε γωνιά της Ελλάδας ταξιδεύοντας τους παρευρισκόμενους με τους μουσικούς ρυθμούς τους. Το κέφι και η καλή διάθεση αποτελούν τα εχέγγυα για την επιτυχή διοργάνωση μίας ευχάριστης βραδιάς με πολύ κρασί, χορό και τραγούδι.

 

 



Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των Πελετών είναι οι παραδοσιακές πανηγυρικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα κατά τη θερινή περίοδο στην κεντρική πλατεία του χωριού. Στο χωριό τελούνται τέσσερα πανηγύρια, τα οποία και προσελκύουν πλήθος κόσμου. Οι πανηγυρικές αυτές εκδηλώσεις συνδέονται άμεσα με το θρησκευτικό αίσθημα των κατοίκων, αφ' ης στιγμής αποτελούν εκδήλωση προς τιμήν της εορτής κάποιου Αγίου.

 

  • Η κεντρική πλατεία του χωριού, τόπος διεξαγωγής των περίφημων πελετιώτικων πανηγυριών.
Το πρώτο πανηγύρι τελείται στις 30 Ιουνίου, ημέρα εορτής των Αγίων Αποστόλων (προστάτες των αλιέων), ο ιερός ναός των οποίων δεσπόζει στο κέντρο του χωριού. Το δεύτερο πανηγύρι πραγματοποιείται στις 20 Ιουλίου, ημέρα εορτής του Προφήτη Ηλία (προστάτης των ανύπαντρων θυγατέρων και θεραπευτής των λοιμωδών νοσημάτων), το εξωκλήσι του οποίου μπορεί ο καθένας να θαυμάσει στη βορειοδυτική πλευρά του χωριού, πάνω από τη συνοικία «Ράφτη». Το τρίτο πανηγύρι διεξάγεται στις 6 Αυγούστου, ημέρα εορτής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Η σεπτή εικόνα φυλάσσεται μέσα στον ιερό ναό των Αγίων Αποστόλων, όπου μπορούν οι πιστοί να την προσκυνήσουν. Το τέταρτο και τελευταίο πανηγύρι τελείται στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα εορτής του Γενέσιου της Θεοτόκου, ο ιερός ναός της οποίας βρίσκεται στο Κοιμητήριο του χωριού.


 

Όλες οι πανηγυρικές εκδηλώσεις του χωριού τελούνται ανήμερα της εορτής των Αγίων. Οι κάτοικοι του χωριού, οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών και οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μεζέδες συνοδευμένους από κρασί στα μαγαζιά που βρίσκονται πέριξ της πλατείας και τα οποία διοργανώνουν τα πανηγύρια. Τις εορταστικές αυτές εκδηλώσεις συνοδεύουν μουσικά τοπικά συγκροτήματα από την περιοχή της Αρκαδίας και της Λακωνίας.
  • Πλήθος κόσμου κατακλύζει τα Πελετά ανήμερα του Γενέσιου της Θεοτόκου (8 Σεπτεμβρίου) για να διασκεδάσει στις πανηγυρικές εκδηλώσεις του χωριού.

Στις παραδοσιακές κοινωνίες πριν την έντονη αστικοποίηση που γνώρισε η χώρα μας, ιδίως μετά τη δεκαετία του 50' με την μαζική φυγή κατοίκων της υπαίθρου και τη συγκέντρωσή τους στα μεγάλα αστικά κέντρα και δη την πρωτεύουσα, οι καλοκαιρινοί μήνες προσέφεραν στους κατοίκους μία πρώτης τάξεως δυνατότητα, ελέω καιρού, να διασκεδάσουν, να συναντηθούν και να ξεγνοιάσουν από τα προβλήματα της καθημερινής ζωής. Η ευχάριστη καλοκαιρινή διάθεση σε συνδυασμό με τον καλό καιρό και την εορτή κάποιου Αγίου προσέφεραν το κατάλληλο υπόβαθρο για τη διοργάνωση εορταστικών εκδηλώσεων. Στις εκδηλώσεις αυτές μικροπωλητές και παραδοσιακές ορχήστρες των κατά τόπους περιοχών έδιναν το έναυσμα για μια μουσική βραδιά, κατά τη διάρκεια της οποίας ο χορός και τα δημοτικά τραγούδια κυριαρχούσαν.

 

Κατά τη θερινή περίοδο στο χωριό διοργανώνονται έως τις μέρες μας τέσσερα πανηγύρια: στις 30 Ιουνίου ημέρα εορτής των Αγίων Αποστόλων, στις 20 Ιουλίου ημέρα εορτής του Προφήτη Ηλία, στις 6 Αυγούστου ημέρα εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και στις 8 Σεπτεμβρίου ημέρα εορτής του Γενέσιου της Θεοτόκου, καθώς και μία Γιορτή Κρασιού, η ημερομηνία διεξαγωγής της οποίας κινείται ανάμεσα στις 6 Αυγούστου (Μεταμόρφωση του Σωτήρος) και τις 15 Αυγούστου (Κοίμηση της Θεοτόκου). Οι πολιτιστικές αυτές εκδηλώσεις προσελκύουν το ενδιαφέρον των τουριστών της περιοχής, καθώς και το ενδιαφέρον των κατοίκων των γειτονικών χωριών.